L’alumnat de 1r de Batxillerat reflexiona sobre les problemàtiques socials a Barcelona
Els estudiants de 1r de Batxillerat que cursen l’assignatura optativa Problemàtica Social han finalitzat el seu projecte trimestral, “L’Altra Barcelona”. Un projecte on han explorat diverses realitats socials que afecten la nostra ciutat.
A través de recerques, debats, redaccions i sortides educatives, han desenvolupat un esperit crític i una comprensió més profunda dels problemes que afronten diferents col·lectius en situació de vulnerabilitat.
Com és el projecte L’Altra Barcelona?
Durant el trimestre l’alumnat de batxillerat ha treballat competències clau com la cerca i avaluació d’informació, l’anàlisi crítica de problemàtiques socials i la proposta de solucions. També han participat en taules rodones i debats, on han compartit les seves reflexions i han defensat les seves idees basant-se en criteris científics i ètics.
Tot i que algunes activitats programades no s’han pogut dur a terme, com la visita a determinades ONG o la trobada amb persones en situació de sensellarisme, l’experiència ha estat molt enriquidora. A més, els estudiants han manifestat el seu interès a augmentar la seva participació en accions solidàries, com el voluntariat al menjador social Emmaús, i s’estudiarà la possibilitat d’organitzar-ho de manera periòdica el próxim curs.
El projecte: “L’altra Barcelona” s’ha basat en l’ABP (Aprenentatge basat en reptes).
Repte: Coneixem vertaderament la realitat plural d’una ciutat com a Barcelona?
Tots els alumnes formen l’equip de redacció de la revista “L’altra Barcelona”. Cada setmana, elaboren de manera individual un reportatge de la realitat que han conegut i/o visitat. El reportatge ha de tenir text i imatge i una extensió d’una o dues pàgines i cal fer una valoració de la visita/xerrada.
#Arquitecturahostil i Fundació Arrels
En col·laboració amb la Fundació Arrels, els alumnes han participat en el tercer mapeig d’arquitectura hostil a la ciutat de Barcelona.
Bancs individuals, boles de formigó a entrades de pàrquings, estructures metàl·liques a terra, bancs amb barrots a les parades d’autobús… Les grans ciutats estan plenes d’elements que impedeixen el descans i vulneren els drets de les persones sense llar. S’anomena arquitectura hostil i, des d’Arrels, fa anys que la visibilitzen.
L’acció consisteix en sortir al carrer a passejar posant la mirada en l’entorn i fotografiant totes aquelles barreres arquitectòniques que detectem. Després es poden pujar-les al mapa digital des del nostre telèfon mòbil. Actualment, el mapa ja assenyala gairebé 950 punts hostils localitzats en municipis com Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Mataró i Santa Coloma de Gramanet i volem seguir creixent!
Des de l’any passat, també aprofitem l’acció per col·locar una enganxina a cada element detectat amb un codi QR perquè així es vol despertar l’interès de la ciutadania per saber més sobre l’arquitectura hostil.
Aquest any els alumnes van se acompanyats per BETEVÉ aqui podeu mirar el reportatge:
Aquestes són algunes de les notícies d’aquest primer REPTE:




Aquest projecte ha estat una oportunitat per ampliar la mirada dels estudiants més enllà del seu entorn habitual i fomentar valors com la solidaritat, el respecte i la consciència social. Sense dubte, una experiència que els ha marcat i que segurament recordaràn més enllà de les aules.