CINQUÈ PROJECTE REALITZAT AL CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR D’EDUCACIÓ INFANTIL.
Dins els programes “Activa FP” i “Innova FP” cada equip d’alumnes de primer curs del cicle formatiu de grau superior d’Educació Infantil ha dissenyat un ambient d’aprenentatge a l’aula.
Aquest curs els ambients han estat de les següents temàtiques: Som cuiners, marxem a l’espai, la selva, estacions amb art, els planetes i el mar.
Us deixem el resum del procés d’elaboració del projecte d’un dels equips:
Per què és important que els alumnes coneguin aquesta metodologia?
Ara us ho expliquem.
Els infants tenen una necessitat innata d’explorar el seu entorn i el material que els envolta. A partir d’una interacció entre el seu cos i l’entorn van adquirint coneixements per al seu desenvolupament.
Actualment, moltes escoles infantils desenvolupen el treball per ambients d’aprenentatge.
Les capacitats de l’etapa infantil busquen que l’infant aprengui a ser cada cop més autònom, a pensar i comunicar, a descobrir i tenir iniciativa i també, a conviure i habitar el món. Doncs els ambients ho propicien: són espais d’aprenentatge, de relació i comunicació. Els nens i les nenes pensen, trien, expliquen, escolten, actuen, observen, experimenten, construeixen, imaginen, comparteixen, es relacionen i s’emocionen. Per tant, estem parlant d’una metodologia bastant completa a nivell cognitiu, afectiu, social, motriu, lingüístic, etc.
La preparació dels ambients, com en qualsevol organització, requereix una dedicació intensa per part del mestre, que planifica amb responsabilitat i selecciona els recursos i materials necessaris. La distribució dels espais i materials en els ambients està pensada perquè els infants se sentin emocionalment segurs i els convida a la interacció amb l’entorn i amb els companys, i els permet ampliar destreses i coneixements.
Un cop dissenyats els ambients, les educadores de la llar d’infants de l’escola Divina Pastora van venir al centre amb l’objectiu d’avaluar als alumnes d’Educació Infantil i marcar accions de millora.