Metodologies i Projectes

Formació Pràctica

Tots els Cicles Formatius professionals tenen el seu currículum un crèdit o mòdul de Formació en Centres de Treball (FCT). Durant els teus estudis de formació professional, realitzaràs pràctiques formatives no laborals a l’empresa, que completaran la formació teòrica rebuda a l’aula.

Què és la formació en centres de treball (FCT) / formació a l’empresa?

La formació en centres de treball (FCT) i la formació pràctica en l’empresa en el règim general s’entenen com a pràctiques formatives no laborals, a les empreses, que fa l’alumnat de formació professional, mitjançant un acord formatiu de col·laboració que subscriuen el centre docent i l’empresa.

La FCT i la formació en l’empresa s’orienten a completar el coneixement i les competències adquirides per l’alumnat en l’àmbit acadèmic, i a fer-los conèixer la realitat del món productiu, per a enfocar el seu projecte de futur professional i millorar les seves possibilitats d’inserció laboral. La formació a l’empresa en el cas dels nous currículums de formació professional forma part del currículum d’aquests ensenyaments en aplicació de l’article 9 del RD 659/2023, de 18 de juliol.

Objectius

Els objectius de les pràctiques formatives, en relació amb l’alumnat, són:

  1. Desenvolupar, en un context laboral, els aprenentatges curriculars adquirits.
  2. Contrastar les capacitats i els interessos amb un entorn real de treball com a suport a l’orientació professional.
  3. Integrar-se en les funcions i els processos de treball i en el marc de relacions socials i laborals que tenen lloc a les empreses i les entitats.
  4. Aconseguir nous coneixements i capacitats relacionats amb els objectius d’aprenentatge establerts en el currículum dels estudis que s’estan cursant.
  5. Adquirir coneixements i habilitats per a la transició en la vida activa i a la inserció laboral.

On realitzaràs el FCT?

La FCT es realitza en centres de treball (empreses) ja homologats pel centre educatiu i que responen a les necessitats d’aprenentatge dels alumnes. Des del centre, estem oberts a ampliar la col·laboració amb noves empreses, si aquestes reuneixen els requisits necessaris i estan situades a Barcelona (consultar amb la Coordinació de FCT del centre).

Quines activitats faràs durant la FCT a l’empresa?

Cada ciclo formativo tiene un plan de actividades propuesto por el Departamento de Educación y que será pactado entre la empresa y el/la tutor/a de nuestro centro, antes del inicio de la formación práctica.

Quan es realitza la formació pràctica? (Planificació de l’FCT)

En los ciclos formativos de un curso académico, el FCT puede iniciarse una vez finalizada la primera evaluación. También existe la posibilidad de realizarla en un segundo rurso, realizando únicamente la formación práctica y pudiendo realizarla en jornada completa (7-8 horas/día), por lo que los meses de prácticas se reducen considerablemente.
En los ciclos formativo de dos cursos académicos, en nuestro centro los alumnos realizan una primera parte a finales del primer curso (mayo y junio) y, se continúan en segundo curso (octubre hasta la consecución del total de las horas). També existeix la possibilitat de realitzar-la en un tercer curs i podent realitzar-la en jornada completa (7-8 hores/dia), per la qual cosa els mesos de pràctiques es redueixen considerablement.
Quan l’alumne realitza l’FCT en alternança amb les classes, realitza una jornada de 4 hores/dia o 20 hores/setmana màxim.

Exempció d’hores de formació pràctica

L’exempció d’hores de formació pràctica és un dret de l’alumne o alumna, però no una obligació.

En cas que l’alumne o alumna acrediti haver aconseguit aquests objectius bàsics de manera parcial o total mitjançant l’experiència laboral, pot demanar l’exempció total o parcial de les pràctiques: 25%, 50% o total.

Quina documentació es necessita per a iniciar la formació pràctica?

Número de la Seguritat Social

A partir de l’1 de gener del 2024 és obligatòria l’alta a la Seguretat Social durant les pràctiques formatives no remunerades. Els dies d’estada en l’empresa durant la Formació en Centres de Treball (FCT) s’incorporaran a la vida laboral de l’alumnat.

Per a això, és indispensable que l’alumnat comuniqui el seu propi número de la Seguretat Social (NSS) al centre. Instruccions sol·licitud NSS.

Certificat negatiu del Registre Central de Delinqüents Sexuals

Quan l’alumnat realitzi les pràctiques formatives en una empresa o entitat amb contacte habitual amb menors, ha d’acreditar davant aquesta, amb caràcter previ a l’inici de les pràctiques, que disposa del certificat negatiu del Registre Central de Delinqüents Sexuals, d’acord amb el que estableix la Llei 26/2015, de 28 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l’adolescència.

Serà requisit imprescindible per als alumnes de:

  1. CFGS Educació Infantil (tots l’alumnat)
  2. CFGM Atenció Persones en Situació de Dependència (tots l’alumnat)
  3. CFGS Higiene Bucodental (únicamente en hospitales infantiles)
  4. CFGM Cures Auxiliar Infermería (únicament a hospitals infantils)

L’alumnat major d’edat pot sol·licitar el certificat per Internet i l’alumnat menor d’edat pot sol·licitar el certificat presencialment:

  1. Demanar cita en la Gerència Territorial del Ministeri de Justícia i anar acompanyat pel seu tutor/a legal (pare/mare).
  2. Anar a una oficina de CORREOS, on es demana el codi de la Gerència de Justicía (codi electrònic EA0041064 ) juntament amb: DNI del menor + DNI del tutor demandant + llibre de família + sol·licitud

Instruccions: sol·licitar el NSS

SOL·LICITUD FCT

SOL·LICITUD EXEMPCIÓ

Instruccions Certificat Delictes sexuals

SOL·LICITUD Certificat Delictes sexuals (CORREOS)

NORMATIVA FCT / ESTADA A L’EMPRESA

Programa BID – Banc integrat de dades

El BID és l’instrument oficial de gestió per a tots els agents implicats en el desenvolupament de la formació pràctica a centres de treball (FCT) de l’alumnat de formació professional.

Què comunica?

El BID comunica de forma activa, ràpida i segura:

  • Les 13 cambres catalanes.
  • El Consell de Cambres.
  • Els centres de formació professional i els serveis centrals.
  • Delegacions territorials del Departament d’Ensenyament.

Manual BID – Alumnat (qBID)

YouTube vídeo

A què es compromet l’alumne durant la seva estada a l’empresa?

  • 1. L’alumnat no té, en cap cas, vinculació o relació laboral amb l’empresa.
  • 2. L’alumnat no ha de percebre cap quantitat econòmica de l’empresa o entitat en concepte de retribució per la realització de la formació en centres de treball.
  • 3. L’alumnat està obligat a:
    • Assistir a les pràctiques acordades, complir l’horari establert i, si escau, les mesures de control establertes per l’empresa.
    • Informar de les activitats diàries executades d’entre les previstes en el Pla d’activitats cada dia. El dia 5 de cada mes es tanca el qBID del mes anterior i només comptaran les hores dels dies introduïts. Per tant, les hores no introduïdes a dia 5 s’hauran de tornar a realitzar i introduir al qBID.
    • Emplenar les enquestes de satisfacció (al final de la formació) i d’inserció laboral (6 mesos després de la graduació)
    • Respectar les normes, la política de protecció de dades i de confidencialitat i la imatge corporativa establerta per l’empresa o entitat col·laboradora.