Metodologies i Projectes

VII EDICIÓ FP CHALLENGE 

Una de les idees passa a la gran FINAL de l’FP Challenge

Què és l’FP Challenge?

L’FP Challenge són hackatons impulsades per la Direcció General d’FP amb el suport de Caixabank Dualiza, distribuïdes al llarg de territori Català, de petit format i autogestionats pels centres que conformen l’equip. Aquests esdeveniments es centren en la ideació i cerca d’una proposta de valor vàlida pel repte que es llença.

Enguany ha estat una hackathon amb 40 alumnes de 4 escoles concertades de Barcelona: La Salle Barceloneta, Prat educació, Sagrat Cor Sarrià i nosaltres, Centre López Vicuña. Van participar en equip per solucionar el repte. Enguany el repte proposat per la Fundació Bit Habitat de l’Ajuntament de Bcn, líder en impulsar la innovació urbana per donar resposta als reptes socials, econòmics tecnològics i ambientals al quals s’enfronta la nostra ciutat:

El repte

“Com augmentar el número de dones fent esport a l’espai públic de la ciutat?”

Per presentar aquest repte la exjugadora de l’Espanyol i actual judadora de la Queens League Georgina Casals ens va ajudar amb aquest vídeo: Presentació repte Georgina Casals (vídeo)

L’espai públic no és neutre. Els rols tradicionals i les desigualtats de gènere en condicionen l’ús quotidià i generen bretxes en l’ús.

Observar, analitzar i dissenyar l’espai públic des d’una perspectiva de gènere és assegurar-se que “tothom està inclòs” i que “no deixem ningú fora” a l’hora de pensar la nostra ciutat; és avançar cap a un model de ciutat que posa la sostenibilitat de la vida al centre, per tal que les persones tinguin una vida digna i de benestar, en la qual els espais s’adaptin a les necessitats de les persones, i no les persones a les condicions dels espais.

L’Institut Barcelona Esports (IBE) de l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de la Mesura de Govern Esport i Gènere (juny 2022), i més concretament en la línia d’acció d’Esport a l’espai públic: percepció de seguretat i violències masclistes; fa palesa la necessitat d’abordar l’esport femení a l’espai públic, fomentant la participació de les dones i millorant la percepció de seguretat, per tal d’afavorir una pràctica esportiva més igualitària.

D’aquesta línia d’acció, en deriva l’actuació d’anàlisi, detecció i millora de circuits esportius per caminar o córrer a la ciutat de Barcelona, i és el marc en el qual es fa el llançament del repte urbà “circuits esportius amb perspectiva de gènere”, que cerca solucions innovadores per augmentar l’ús d’aquests circuits esportius per caminar o córrer de la ciutat de Bcn.

La metodologia

La metodologia emprada ha estat la del Design Thinking, una metodologia per treballar els reptes i problemes que sorgeixen a les empreses que té com a fonaments la creativitat, la multidisciplinarietat i el treball en equip. 

L’FP Challenge ha estat un esdeveniment increïble pels joves, al centre López Vicuña vam voler apostar per mostrar el talent dels alumnes més joves del centre de cicles formatius de grau mitjà: Gestió Administrativa, Farmàcia i Parafarmàcia, Cures Auxiliars d’Infermeria, Atenció a les Persones en situació de Dependència que tutoritzats per alumnes més grans del cicle de grau superior de Màrqueting i Publicitat va esdevenir una gran oportunitat per treballar plegats.

Un espai necessari per debatre i mostrar empatia, respecte, col.laboració, les seves inquietus i pors, trencar estereotips que malauradement perduren encara en part del nostre jovent. 

En aquest espai 5 alumnes dels diferents centres i entre ells, la Hayat Melchor del nostre CFGM Atenció Persones en Situació de Dependència (#TAPD), van convençer al jurat i han aconseguit idear una possible solució guanyadora del repte. Ara participaran a la gran final que esdevindrà el proper dijous 11 d’abril a Ca l’Alier, a Barcelonan amb tots els reptes guanyadors de tots els centres. Molta sort! 

La participació

Aquest any FP Challenge ha enregistrat un rècord de participació, 1130 alumnes d’arreu de Catalunya, 99 centres distribuïts en 20 seus diferents, tots ells treballant plegats, Pedro Caro, responsable del programa EmprènFP de la Direcció General de Formació Professional del Departament d’Educació, “aquestes hackathons possibiliten la generació de sinergies entre l’alumnat de diferents centres i famílies professionals, alhora de resoldre reptes socials o relacionats amb els ODS30’ proposats per empreses o entitats del nostre entorn”. 

Ricard Guillem, coordinador territorial de Caixabank Dualiza, empresa patrocinadora de l’FPChallenge 2024: ”participar en aquest tipus de competicions apropa a professors i alumnes a la realitat del món laboral, els dóna l’oportunitat d’estar més preparats, alhora que mostra al món empresarial el gran talent que hi ha als centres, i fa visible com els dos mons van cada cop més de la mà”. 

Alumnes participants FP Challenge

Jurat FP Challenge

Metodologia Design Thinking mitjançant CUB

Treball en equip FP Challenge

Equip guanyador FP Challenge Barcelona 5

Us esperem a la final!