Nova Revista Pedagògica per a Educadors d’Infants de 0 a 3 Anys
Els alumnes de primer curs del Grau Superior d’Educació Infantil han creat una revista pedagògica com a producte final del Projecte 1. Aquesta publicació està pensada per a educadors especialitzats en l’etapa de 0 a 3 anys i té com a objectiu proporcionar recursos útils i coneixements clau sobre l’educació infantil i les seves implicacions.
La revista pedagògica havia de contenir diversos articles sobre:
- L’educació infantil, concepte d’infant i competències de l’educadora
- Tipologies i característiques dels centres, on un/a Tècnic/a d’Educació Infantil (TEI) pot desenvolupar la seva tasca.
- Desenvolupament i característiques dels infants 0-3
- Hàbits, rutines i autonomia en infants 0-3
- El joc i la importància en el desenvolupament infantil.
- Un article de temàtica lliure que aporten visions personals i perspectives creatives.
Visita professionalitzadora
Hem tingut la sort de poder visitar l’Associació de Mestres Rosa Sensat i rebre una formació sobre el funcionament i organització de la seva biblioteca,
així com poder desenvolupar una part de la feina amb l’ajut del seu fons bibliogràfic.
Per a dur a terme la confecció de la revista pedagògica ha calgut recerca, lectura, reflexió, debat i consens entre els diferents membres dels equips de treball.
Al llarg de tot el curs s’estan treballant conjuntament els mòduls de didàctica de l’educació infantil, autonomia i salut i el joc infantil i la seva metodologia, a través de diferents projectes que apropen els alumnes a la realitat de la professió, els permeten desenvolupar tant les competències personals com les tècniques i els aporten uns aprenentatges significatius i perdurables.
Reflexions per al futur
Com a part del projecte, també se’ls va proposar una mirada al futur imaginant com els agradaria ser com educadors i educadores. En aquest article podeu llegir la bonica reflexió d’una de les alumnes d’Educació Infantil.
Com vull ser com a educadora?
“Jo em considero una persona empàtica, carinyosa, detallista, observadora i pacient. M’agraden molt els nens, i per això he decidit que vull ser una professional en l’educació. Vull formar part d’aquesta etapa tan summament important per als infants i per a les famílies. M’agrada poder formar part de les etapes més vulnerables de les persones per ajudar-les.
Jo sóc auxiliar d’infermeria i he treballat en una residència de gent gran, i és la millor labor que he pogut oferir a la gent. Els nens i la gent gran són dos grups molt oposats en el sentit del cicle de la vida, però alhora molt similars, més del que ens pensem.
A mi m’agradaria ser una molt bona educadora. D’aquelles que, no saps com, te’n recordes durant tota la vida. Pel seu carinyo, la seva manera de transmetre l’educació i deixar petjada. Vull ser d’aquelles que les famílies valoren i estimen. Que, encara que passin els anys, et saluden si et veuen. D’aquelles professionals que són de la família, com una tieta. D’aquelles que valoren i dignifiquen a cada infant. Vull ser com l’educadora que, encara que tingui molts infants a l’aula, té un tracte individual i veu capacitats a tots i a cadascun d’ells. Vull ser com aquelles mestres que li donen importància a la mirada, que respecten el ritme i sempre intenten buscar solucions. D’aquelles que entenen les dificultats i les pors de les famílies i sempre intenten ajudar i atendre les seves necessitats.
Tots els que volem ser educadors hem tingut la gran sort de tenir un o una gran educador o educadora que ens ha fet estimar aquesta professió. La meva es diu Isabel i va ser la meva tutora a I3 i I4. I sens dubte és de les millors que he tingut. Vull ser com ella.“
–Núria Junoy Ferragut, alumna de 1r curs CFGS Educació Infantil