Visita interactiva de l’alumnat de Cures d’Auxiliar Infermeria TCAI a l’Associació Catalana de Traumàtics Cranioencefàlics i Dany Cerebral (TraCE)
L’alumnat del cicle de grau mitjà de Cures d’Auxiliar Infermeria TCAI visita les instal·lacions de TRAce dins del projecte “Ens apropem a les escoltes”, on treballen per millorar la vida de les persones afectades per dany cerebral i també a les seves famílies.
Aquesta activitat forma part d’un projecte de l’Ajuntament de Barcelona, en concret de l’Eixample que s’anomena “ENS APROPEM A LES ESCOLES” amb empreses de l’Eixample i diferents propostes d’activitats al voltant del Dia Internacional de les persones DisCapacitants el 3 desembre.
Qui són TraCE?
TraCE és un centre que des de 1988, treballem per a millorar les seqüeles de les persones afectades de dany cerebral sobrevingut i la qualitat de vida tant d’elles com de les seves famílies.
Què és el dany cerebral?
El dany cerebral sobrevingut és una lesió que afecta el cervell de manera sobrevinguda. El seu origen no és congènit ni hereditari, ni degeneratiu.
Les principals causes que el poden provocar són: els traumatismes cranioencefàlics (TCE), els accidents cerebro-vasculars (AVC) o ictus, tumors cerebrals o malalties estranyes o de baixa prevalença amb seqüeles neurològiques.
Objectiu de la visita
Aquesta activitat aporta a l’alumnat algunes de les competències a adquirir durant els estudis:
- Aplicar cures auxiliars d’infermeria al pacient/client
- Tenir cura les condicions sanitàries de l’entorn del pacient/client i del material/instrumental sanitari utilitzat en les diferents consultes/unitats/serveis.
- Col·laborar en la prestació de cures psíquiques al pacient/client, realitzant al seu nivell l’aplicació de tècniques de suport psicològic i d’educació sanitària.
La visita
Durant la jornada, l’alumnat de Cures d’Auxiliar Infermeria TCAI han participat en una sessió formativa i en dos tallers pràctics, acompanyats de professionals i usuaris del centre. Una experiència enriquidora i plena d’aprenentatge.
L’equip de TRACE va distribuir els alumnes per grups per dur a terme diferents activitats que habitualment fan les persones usuàries del centre:
- Presentació: usuaris -alumnes – equip de treball
- Explicació de què és un traumatisme cranioencefàlic, causes i afectacions segons la part del cervell afectada.
- Els alumnes per grups van participar en les següents activitats: IOGA – YOUTUBERS – NEUROGIM – GRUP AFÀSIA – MAKERS – TEATRE – CUINA- BIBLIO CLUB
Valoració de la visita
Es va generar un ambient d’empatia entre usuaris i alumnes. Els usuaris van explicar els motius del seu traumatisme (accidents de moto, infarts, ictus…) perquè cap usuari va néixer amb això i també expliquen com ha canviat la seva vida i la importància de lluitar i adaptar-se; es genera una relació pròxima.
Ha estat una sessió molt dinàmica, on els alumnes participen de manera activa al taller assignat.
El nostre agraïment a tot l’equip de TraCE per l’acollida i fins al pròxim curs!!!